BAHAN-BAHAN :
1 cawan pulut hitam
4 cawan air - tambah kalau pulut tak cukup kembang
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya - ikut citarasa masing-masing
Santan kelapa secukupnya - ikut selera masing-masing
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK :
Bersihkan pulut hitam dan rebus pulut hitam sampai kembang dan sampai air rebusan tinggal sikit .
Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk berisi pulut yang sudah kembang tadi kemudian masukkan gula melaka secukupnya , daun pandan , gula pasir secukupnya dan 1/4 sudu garam (ikut pada citarasa masing-masing) . Hidupkan api dapur dan kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi .
Biarkan bubur masak serta mendidih , sekali -sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
1 cawan pulut hitam
4 cawan air - tambah kalau pulut tak cukup kembang
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya - ikut citarasa masing-masing
Santan kelapa secukupnya - ikut selera masing-masing
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK :
Bersihkan pulut hitam dan rebus pulut hitam sampai kembang dan sampai air rebusan tinggal sikit .
Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk berisi pulut yang sudah kembang tadi kemudian masukkan gula melaka secukupnya , daun pandan , gula pasir secukupnya dan 1/4 sudu garam (ikut pada citarasa masing-masing) . Hidupkan api dapur dan kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi .
Biarkan bubur masak serta mendidih , sekali -sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
No comments:
Post a Comment